Bordercollie Valpar

söndag 5 januari 2014


EN VANLIG OCH BRA DAG

I dag har vi haft besök av valptittare. Jättetrevligt. Vi har pratat, tittat och sett hur underbara valpar är. Lite kaffe slank ner i förbifarten. Lite frågor kring hur det är att ha valp dök också upp. 
Det är helt enkelt fantastiskt att ha valp. En kommande stjärna som kamrat, en underbar arbetskamrat, en individ att utveckla och själv utvecklas tillsammans med. Ett ospelat kort. Framtiden är helt öppen.

Men det är en lång väg innan valpen har lärt sig vad som förväntas för att den ska bli allt det där. Under deras första månader finns det några saker man måste ta tag i direkt.

Det första är rumsrenhet. Dom flesta valpar kan inte hålla sig utan pinkar och bajsar när kroppen säger till.
Man måste vara till hands och man måste vara uppmärksam. Då går det ganska fort att valpen förstår att matte/husse vill att man ska göra sitt ute. Men det finns fortfarande inga fysiska möjligheter att hålla sig särskilt länge.
Nästa är frågan om vad man får - och kanske ännu mer vad man inte får gnaga på. Små valpar smakar på allt. Trots sin ungdom kan dom vara ganska effektiva med sina små sylvassa tänder. Senare byter dom tänder, och då kliar det väldigt i munnen och det stimulerar också deras önskan att gnaga. Då är det bra att tillhandahålla sånt dom hundar tycker om att gnaga på tex riktiga ben - obs de ska vara råa så att de inte splittras. Små vassa benbitar kan ställa till det ordentligt i en valpmage. Rejäla tuggben och egna leksaker brukar också underlätta.

De allra flesta måste också snabbt lära den lilla hunden att ha halsband och koppel. Eftersom riktigt små hundar inte kommer ihåg saker särskilt länge får man försöka locka med sig valpen så att den lär sig att följa med. Sen ska man undvika att låta valpen dra i kopplet, eftersom den då lätt vänjer sig vid att det alltid är ett tryck runt halsen. Om man aldrig haft valp tidigare är det bra att gå en valpkurs så slipper man problem längre fram.



UTELIV - MEN I SMÅ DOSER

En liten promenad i snön, utan kompisar är riktigt spännande.


"Snekrage kollar tillbaka om det verkligen bara är han som ska gå.



Men sen tar världen och nyfikenheten över


Det blir riktigt kul




Sen blir frågan - vad gör den där med fyrkanten i ansiktet?



världen är stor



Luktar spännande



Blixt Gordon kommer gående



sen springande med flaxande öron



och viftande svans



stannar och kollar nåt



och kommer i en farligt fart



det var kul, det här


Mr Bonus följer hela tiden och han kollar samtidigt världen



kollar och kommer i snabb fart



Funderar litegrann



Övergår till att bara kolla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar